Donacije gradu Zagrebu
O Tilli Durieux


Tilla Durieux (rođ. Ottilia Godefroy; 1880 - 1971. g.), ubraja se u najznačajnije glumačke ličnosti u Njemačkoj. Bila je velika zvijezda berlinskog kazališta "zlatnih dvadesetih". Pripada hirovitom vremenu Weimarske republike. Njezin period između 1903. i 1918. godine obilježen je s dvije ključne ličnosti. Max Reinhardt stvara glumicu, a Paul Cassirer je uvodi u središte najnaprednijih zbivanja s "kraja stoljeća". Drugi period završava Hitlerovim progonima (1933. g.). "Zagrebački period" (1934 -1952. g.) znači utočište, mir i predah prije novih iskušenja. U foajeu HNK upoznaje Zlatu Lubienski te od 1938. godine stanuje u Jurjevskoj ulici br. 27. Godine 1955. vraća se u Berlin, gdje se do kraja života posvećuje glumi.


Donacije
Tilla Durieux nije bila profesionalni kolekcionar umjetnina. Njezin je život obuhvaćen i uokviren kolekcijom. Početnu zbirku sabrao je prvi joj suprug Paul Cassirer. Hitlerovi progoni, Cassirerovo samoubojstvo, novi brak s akcionarom Ludwigom Katzenellenbogenom, njegova tragična smrt u logoru i Tillina emigracija u Zagreb - određuju gornju granicu nastanka umjetnina. Zbirka neumitno sadrži i zrcali Tillin život. Ona neposredno govori o ličnostima kulturnog i umjetničkog života Berlina prije 1933. godine. To je vrijeme poratnog ekspresionizma, Piscatorova političkog kazališta, Chagallova "realističkog magizma", žustrih osuda "Nove stvarnosti", Bauhausovog "idealizma" i odbacivanja remek-djela Ernsta Barlacha.Dolaskom u Zagreb Tilla će u Jurjevskoj ulici ostvariti onu izgubljenu atmosferu koja će je prisjećati na njezine berlinske stanove. Dan posjeta zbirci bio je određen nedjeljnim prijepodnevom. Tu su svraćali književnici, umjetnici, konzervatori, studenti povijesti umjetnosti i mladi umjetnici Akademije. Istodobno organizatori tematskih izložbi posuđivali su predmete za velike izložbe. Pojedini predmeti "odigrali" su autentičnu nijemu ulogu u filmskim koprodukcijama. Zbirka je svojom obrazovno-odgojnom i duhovnom ulogom dala osobit i osebujan pečat gradu Zagrebu.


Godine 1982. u zgradi Sabora gospođa Erika Danhoff potpisuje povelju o darivanju dijela zbirke gradu Zagrebu. Njezine su riječi: "Moja velika prijateljica i majka u umjetničkom smislu T. D. voljela je vaš grad. Voljela je Zagreb, koji je bio i njezin grad kroz tolike godine i uz koji je i kasnije ostala trajno vezana. Zato sam uvjerena da bi ona sa zadovoljstvom pristala da na ovaj način bude trajno prisutna u njemu." Novoosnovana Komisija u ime Muzeja preuzima dio zbirke, ukupno devetnaest umjetničkih predmeta.


DonacijePredmeti iz postava Muzeja grada Zagreba
Privatni život Tille Durieux
Umjetnički portreti Tille Durieux
Kazališne uloge Tille Durieux
Bijeg iz Njemačke i Zagreb